M-am trezit din visul american în avion

Da, știu. A trecut ceva timp de când ați citit ultima oară blogul. Doar unii dintre voi însă, pentru că am observat faptul că există vizite constante fără a posta ceva nou, în căutarea unei noi întâmplări, poate. Mulțumesc pentru fiecare minut petrecut de-a lungul acestui an citindu-mi poveștile.

Capitolul 2018 este foarte aproape de final și sunt super nerăbdător pentru ce va urma în 2019. Dar înainte de asta, sunt foarte recunoscător pentru tot ce mi s-a întâmplat în acest an. A fost poate cel mai greu an, cu nopți la rândul nedormite muncind pe străzile din București, cu o vară întreagă de muncă la mare depărtare de casă și cu un eveniment care m-a schimbat radical. A fost în același timp și cel mai frumos, de departe cel mai frumos, și asta pentru că am reușit să văd în aproape fiecare lucru rău o parte bună. Articolul de azi era gândit să fie publicat la câteva ore după ce aterizam pe Aeroportul Otopeni, în octombrie, numai că în timpul ce îmi făceam planuri, life happened.

După trei luni de trăit doar între muncă și patul de “acasă”, să te izbești de haosul cotidian din București poate fi nimicitor. De mai bine de două luni încerc să îmi adun gândurile pentru a le așeza aici și sper că într-un final am reușit, măcar într-o manieră decentă.

Visul american a început de fapt printr-un coșmar, târziu în noapte, la spital. Se întâmpla chiar în prima zi de muncă, pe 28 iunie. Alergând spre primul job, genunchiul stâng a cedat, iar câteva ore mai târziu dădeam buzna în unitatea de primiri urgențe. Aventura americană era să se termine dinainte ca măcar să înceapă, însă am avut noroc. Genunchiul a rezistat celor trei luni de muncă, îndeajuns încât să ajung cu bine acasă.

Cu bune, cu rele, America mi-a oferit tot ceea ce mi-am dorit astă-vară: o evadare de trei luni din propriul meu haos, o experiență de viață pe care n-o mai trăisem niciodată și care la 20 de ani de dezvoltă mai mult decât ți-ai putea imagina și, nu în ultimul rând, îndeplinirea visului de a-mi cumpăra prima mașină prin forțe proprii.

Iar dacă la momentul întoarcerii în țară dădeam șanse minime unei noi aventuri americane, în cele din urmă am decis că încă o vară în State merită din toate punctele de vedere. Poate cel mai mare argument a fost acela că anul acesta, în foamea după bani și în încercarea de a economisi pentru mașină, nu am reușit să trăiesc din plin viața la ocean. Așa că mi-am făcut deja planurile pentru vara viitoare, atunci când am de gând să văd America de la est la vest, să îmi revăd prietenii și colegii de muncă și…da, să îmi sărbătoresc al doilea majorat. Voi merge în același loc ca anul acesta, respectiv Dewey Beach, Delaware, și asta pentru că niște oameni frumoși de la Hammerheads, restaurantul în care am lucrat, m-au rugat fooarte insistent să revin. Lucrul care m-a marcat cel mai mult este acela că au decis ca începând cu vara viitoare să își deschidă porțile și străinilor, dat fiind faptul că până acum nu mai lucraseră cu niciun alt student străin. Și da, caută în special români pentru că le-au plăcut tare mult lucrurile spuse de mine despre țărișoara noastră și oamenii ei.

Pentru prietenii care mă tot întreabă cum este America, dar și oamenii ei, am înșiruit mai jos câteva lucruri pe care le-am putut observa în trei luni de trăit acolo.

10 lucruri pe care poate nu le știai despre America și americani

  1. Sunt patrioți. Foarte patrioți. Aproape fiecare locuință are arborat drapelul, la fel ca de altfel fiecare business. De asemenea, steagul Statelor Unite ale Americii este prezent în colecția foarte multor branduri vestimentare, pe care americanii, evident, le poartă cu mândrie. Apropo de vestimentație, sunt înnebuniți după Nike. Adidas este un brand aproape inexistent pentru ei. Ca brand secundar preferă Under Armour.
  2. Legile sunt legi și se respectă. Nu numai că nu poți să bei nicăieri alcool dacă ai sub 21 de ani în afară de acasă sau la un colț de stradă, dar după ora 21 nu poți nici măcar să intri într-o locație în care se servește alcool. Dacă vi se pare că legile rutiere din țara noastră sunt aspre, ei bine, mai gândiți-vă o dată. În America, pentru depășirea vitezei legale cu doar 20mph (32km/h), permisul este suspendat. Unui coleg din bucătărie, pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice (aprox 0.2ml/1000), i-a fost suspendat permisul pentru un an și 6 luni. Mai mult, în tot acest timp a trebuit să meargă la “ore de reabilitare”, în care este testat alcoolic. Cu alte cuvinte, timp de un an și jumătate, 3 zile pe săptămână nu ai voie să bei. Și chiar mai mult, trebuie să plătești câteva sute de dolari pentru asta.
  3. Americanii nu au grijă de sănătatea lor. Statistica arată că mai mult de 1 din 3 americani este obez, iar acest lucru a fost cât se poate de evident în toate locurile în care am fost.
  4. Sistemul de învățământ este un lux. Mulți dintre noi, est-europenii, tânjim după standardele spitalelor din America, cât și după prestanța universităților de top americane. Dar acestea sunt, pentru cei mai mulți din aceștia, un lux. Dacă în privința educației lucrurile sunt ceva mai “simple”, tinerii alegând pur și simplu să nu se înscrie la studii universitare, începând astfel să muncească de la 18 ani, atunci când intervin probleme de sănătate, unii americani preferă să se trateze peste ocean.
  5. Cele mai tari petreceri au loc în casă, nu în baruri. În Delaware, statul în care eu am lucrat, conform legii, toate locurile în care se servește alcool închid la ora 1. O lege destul de urâtă pentru un stat de pe coasta de est, în care milioane de americani îsi petrec vacanța de vară anual, nu? Cu atât mai urâtă pentru noi, românii, care la acea oră abia ajungem în cluburi.
  6. Poate că mulți dintre ei au IQ-ul sub medie, dar sunt civilizați. Pe stradă, în magazin sau în trafic, americanii știu ce înseamnă respectul. Stau civilizat la cozi, indiferent de cât de tare s-ar grăbi, acordă prioritate în trafic chiar mai mult decât prevede legea și au spiritul civic destul de bine dezvoltat. Să nu mai vorbim de celebrul salut adresat oricărei persoane, pe stradă, indiferent dacă este cunoscută sau nu.
  7. Mâncarea este groaznică. Nu o spun doar eu, ci toți studenții străini care vin aici să muncească. Mâncarea din America nu se poate compara cu cea de acasă, fie aceea România, Bulgaria, Turcia sau China. Alimentele consumate de americani, în special în restaurante și fast-food-uri sunt lipsite de carbohidrați, nutrienți, proteine și vitamine.
  8. Nu beau nimic fără gheață. Nu de puține ori am fost privit ciudat când am cerut ca băutura mea să nu conțină gheață. De altfel, acesta este modul cel mai ușor pentru ospătari de a-și da seama că ești străin, mai ales european.
  9. Fotbalul clasic este o necunoscută pentru ei. Real Madrid? Barcelona? Juventus? În cele mai multe cazuri vei fi rugat să repeți de îndată ce enumeri aceste echipe (sau altele). Pentru americani, fotbalul (denumit de ei soccer) este aproape inexistent. Iubesc fotbalul american, baschetul, cât și golful. Printre cele mai populare echipe din NFL se numără Packers, Patriots și Steelers.
  10. Aproape toți americanii au iPhone. În trei luni și ceva petrecute în State am văzut doar câteva persoane (undeva sub 20) care sa aibă alt brand de telefon decât Apple.

În 2018, 3.049 de vizitatori unici mi-au vizitat blogul. Mulțumesc! Să aveți un an 2019 exact așa cum vi-l doriți!

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.