Cum poți salva viața unui bolnav de cancer cu 0 lei

Pe lângă permisul de conducere și dreptul de a vota, eu am așteptat cu nerăbdare vârsta de 18 ani și pentru dreptul de a dona sânge.

Astăzi am donat deja pentru a zecea oară (peste 4 litri în total), dar a fost pentru prima oară când am simțit cu adevărat că fac un bine mare. Asta pentru că azi am donat pentru prima oară trombocite, după ce am aflat că este nevoie urgentă în Oltenia.

În România, undeva către 2% din populaţie donează sânge, în condiţiile în care, de exemplu, în Franţa, până la 50% din populaţie a donat o dată sânge în viaţă.

Trombocitele ajută în special bolnavii de cancer, deoarece citostaticele le elimină din organism. Și copiii bolnavi de leucemie beneficiază de pe urma acestei donări. Față de o donare obișnuită, unde din 420ml de sânge se extrage aproximativ 15% cantitate de trombocite, donarea dedicată de trombocite este echivalentul unei donări de 3 litri, realizabilă în cel puțin 2 ani. Iar față de perioada de repaus de 3 luni, în cazul donării obișnuite, donarea de trombocite se poate realiza lunar.

Donarea obișnuită de sânge durează între 8 și 10 minute, în funcţie de calitatea venei aleasă pentru recoltare. Se recoltează 420 – 450 ml de sânge, ceea reprezintă sub 10% din cantitatea totală de sânge (8% din greutatea corpului). După donare sângele se reface cantitativ în câteva ore, iar calitativ în circa două săptămâni.

În cazul donării de trombocite, lucrurile stau puțin diferit. Procedeul, care se numeşte citafereză, durează aproximativ între 40 de minute și o oră și jumătate, în funcție de cât de mult vreți să donați. În acest timp, donatorului i se extrag trombocitele din sânge. O donare reprezintă aproximativ 450 de mililitri de trombocite, iar sângele, cu tot cu plasmă, intră înapoi în organism. Trombocitele se extrag independent de particulele de sânge care conțin genele grupei sanguine, deci acestea vor putea ajunge la orice bolnav.
Condiții
 • greutatea peste 58 kg la femei şi 60 kg la bărbaţi; pentru persoanele subponderale, se calculează IMC (indicele de masă corporală) care trebuie să fie peste 18,5
 • tensiunea arterială sistolică (maximă) cuprinsă între 100 mm Hg şi 180 mm Hg
 • puls regulat, 50 -100 bătăi/ minut
 • donatorii nu trebuie să bea alcool cu cel puțin 48 de ore înaintea donării
 • în dimineața donării, este recomandat consumul a minim 500ml de apă; micul dejun nu trebuie să conțină zahăr, sare și grăsimi
 • nu se poate fuma înainte de donare, cu minim 2 ore

Beneficii

 • donarea de sânge ajută la scăderea riscului de cancer
 • după ce ai donat sânge, organismul lucrează pentru a umple pierderea de sânge; acest lucru stimulează producerea de noi celule sanguine și, la rândul său, ajută la menținerea sănătății
 • donatorii de sânge beneficiază gratuit de un set de bază de analize (RH, grupă sanguină. hepatită B și C, GPT, HIV) și leucemie) după fiecare donare, iar la cea de a treia donare din același an, aceștia beneficiază de un set complet de analize
 • donatorii de trombocite beneficiază gratuit de un set mediu de analize înainte de fiecare donare (în acest caz analizele se primesc chiar înainte de donare, cerințele fiind mai stricte).
 • salariații beneficiază de o zi liberă plătită de la muncă, în ziua donării
 • las partea materială la urmă, dar trebuie menționat și faptul că pentru fiecare donare, statul acordă pe loc 7 tichete de masă în valoare totală de 66 de lei

Din păcate însă, suntem singura țară din Uniunea Europeană care acordă beneficii precum zi liberă și bonuri de masă, iar o ordonanță UE spune că până la finalul acestui an, aceste beneficii trebuie eliminate. România nu este încă pregătită pentru acest lucru, întrucât mulți dintre donatori decid să doneze fie pentru că o rudă are nevoie de sânge, fie pentru bonurile de masă.

Într-un efort de a îndemna cât mai mulți oameni să doneze, Asociația Creștem România Împreună a gândit o aplicație prin care oamenii de bine din România să fie răsplătiți și prin alte metode. Am aflat despre această aplicație chiar azi, în timp ce așteptam pe holul Centrului Regional de Transfuzie Craiova. Aplicația se numește “Renaște România” și este disponibilă pe ambele platforme mobile. În aceasta, puteți deveni voluntari Vene Vii și să acumulați puncte, care, mai târziu, să fie transformate în bilete la evenimente sociale precum piese de teatru. În cadrul aceleiași aplicații poți deveni voluntar în mai multe asociații și ONG-uri.

 

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.